Skip to main content

A gyászról

Mítoszok

A gyásszal kapcsolatban számtalan "mítosz" kering, amelyek nekem semmit nem segítettek a gyászfeldolgozásban, sőt, tetézték a problémáimat. Ezek saját tapasztalatok, és olykor teljesen mást tükröznek, mint a "hivatalos" álláspont (vagyis az, amit a pszichológusok, pszichoterapeuták, pszichiáterek mondanak). Attól függetlenül, hogy a saját tapasztalatom más volt, ha úgy érzed, elakadtál a folyamatban, kérd ki szakember véleményét!

Az idő minden sebet begyógyít

De jó is lenne... Az idő múlása önmagában nem old meg semmit. A gyászévnél is írtam, hogy a lélek nem ismeri az időt, csak az elme. Az az élmény megvan, hogy ha várunk valamit, akkor úgy tűnik, mintha állna vagy legalábbis csigalassan haladna, ha viszont belefeledkezünk valamibe, akkor meg mintha repülne? 

"Jól" gyászolni

A gyász megítélése külső jegyek alapján (valaki hord-e feketét, sír-e, mennyit beszél róla, mennyire ragaszkodik tárgyakhoz, stb.) csak azokat az elvárásokat tükrözi, amelyeket a külvilág támaszt, illetve amelyek a külvilág számára láthatók.

A gyászév

A "gyászév" kifejezés azt sugallja, hogy egy évig kell gyászolni. Ezzel szemben a gyász a lélek folyamata, a lélek pedig nem ismeri az időt.

A gyász "fázisai"

...avagy hogyan értik félre még ma is az egyik legismertebb modellt, és miről szól valójában.